Кожна господиня знає, що сковорідки з алюмінію найлегші. Ця властивість алюмінію знайома людству вже багато століть. Ви, напевно, часто запитували себе: чи правильно робити сковороди з алюмінію?  Всі звикли, що сковорода має бути важка. 

Давайте розглянемо це й інші якості сковороди з алюмінію. Сковорідка з алюмінію мало чим поступається більш сучасним сковородам з покриттям або з нових матеріалів. Легкість сковороди із алюмінію може, безсумнівно, зіграти і позитивну роль. Наприклад, сковорода буде як ніколи доречною у поході, коли вважається кожен зайвий кілограм (ще б це ж на спині доведеться нести)

Алюміній дуже добре проводить тепло, а отже, сковорода добре прогрівається. Але тут потрібно бути обережним, так як ці сковороди бояться перегріву, вони можуть деформуватися, якщо їх сильно нагріти. Ще однією важливою позитивною якістю алюмінієвої сковороди є її ціна. Ці сковороди одні найдешевші.  Дешевизна це чимала важлива якість, тому що можна купити сковороду на один похід, а потім просто її викинути не заморочуючись її чищенням та миттям. 

Є багато міфів про шкоду алюмінію, про те, що він погано впливає на здоров'я людини. Це не більше ніж міф. Посуд з алюмінію внаслідок окислення покривається оксидною плівкою, яка виступає свого роду захисним покриттям. Алюмінієвий посуд виповзає більшість закладів харчування (їдальні, кафе ресторанів). Посуд з алюмінію, який пройшов сертифікацію, безпечний і ніякої небезпеки здоров'ю людини нести не може.

До недоліків посуду з цього метал відноситься низька кислотність і лужність, тому  не рекомендується зберігати в алюмінієвому посуді приготовлену їжу, краще її перекласти.

Ще одним недоліком є те, що їжа іноді пригорає, це пов'язано з високою теплопровідністю. Особливо це проявляється якщо тонкостінний. У товстостінному посуді цього майже не відбувається, тому що процес нагрівання повільніший.

Як вибрати хорошу алюмінієву сковороду?

  1. Насамперед потрібно звернути увагу на дно сковороду, воно не повинно бути тонким (не менше 5 мм). Тонке дно не буде тримати ” сковороду і вона швидко деформується.
  2. У якісній алюмінієвій сковороді повинні також бути товсті стінки  це теж сприятиме стійкості до деформації. 
  3. Важливим параметром є вага алюмінієвої сковороди. Вона не повинна бути дуже легкою, дуже мала вага сковороди може означати погану якість алюмінію або пористість.
  4. Є два види виготовлення алюмінієвих сковорід: штампування та лиття. Штамповані дешевші (легкі та тонкі), литі дорожчі (важкі та дорожчі). Штамповані дуже бояться перегріву, вони можуть деформуватись навіть на звичайній електроплиті.  Литі сковороди більш стійкі до перегріву і є довговічнішими. 

Приємних і нових Вам кулінарних звершень!