Кожна господиня знає, що сковорідки з алюмінію найлегші. Ця властивість алюмінію знайома людству вже багато століть. Ви, напевно, часто запитували себе: чи правильно робити сковороди з алюмінію? Всі звикли, що сковорода має бути важка.
Давайте розглянемо це й інші якості сковороди з алюмінію. Сковорідка з алюмінію мало чим поступається більш сучасним сковородам з покриттям або з нових матеріалів. Легкість сковороди із алюмінію може, безсумнівно, зіграти і позитивну роль. Наприклад, сковорода буде як ніколи доречною у поході, коли вважається кожен зайвий кілограм (ще б це ж на спині доведеться нести)
Алюміній дуже добре проводить тепло, а отже, сковорода добре прогрівається. Але тут потрібно бути обережним, так як ці сковороди бояться перегріву, вони можуть деформуватися, якщо їх сильно нагріти. Ще однією важливою позитивною якістю алюмінієвої сковороди є її ціна. Ці сковороди одні найдешевші. Дешевизна це чимала важлива якість, тому що можна купити сковороду на один похід, а потім просто її викинути не заморочуючись її чищенням та миттям.
Є багато міфів про шкоду алюмінію, про те, що він погано впливає на здоров'я людини. Це не більше ніж міф. Посуд з алюмінію внаслідок окислення покривається оксидною плівкою, яка виступає свого роду захисним покриттям. Алюмінієвий посуд виповзає більшість закладів харчування (їдальні, кафе ресторанів). Посуд з алюмінію, який пройшов сертифікацію, безпечний і ніякої небезпеки здоров'ю людини нести не може.
До недоліків посуду з цього метал відноситься низька кислотність і лужність, тому не рекомендується зберігати в алюмінієвому посуді приготовлену їжу, краще її перекласти.
Ще одним недоліком є те, що їжа іноді пригорає, це пов'язано з високою теплопровідністю. Особливо це проявляється якщо тонкостінний. У товстостінному посуді цього майже не відбувається, тому що процес нагрівання повільніший.
Як вибрати хорошу алюмінієву сковороду?
- Насамперед потрібно звернути увагу на дно сковороду, воно не повинно бути тонким (не менше 5 мм). Тонке дно не буде тримати ” сковороду і вона швидко деформується.
- У якісній алюмінієвій сковороді повинні також бути товсті стінки це теж сприятиме стійкості до деформації.
- Важливим параметром є вага алюмінієвої сковороди. Вона не повинна бути дуже легкою, дуже мала вага сковороди може означати погану якість алюмінію або пористість.
- Є два види виготовлення алюмінієвих сковорід: штампування та лиття. Штамповані дешевші (легкі та тонкі), литі дорожчі (важкі та дорожчі). Штамповані дуже бояться перегріву, вони можуть деформуватись навіть на звичайній електроплиті. Литі сковороди більш стійкі до перегріву і є довговічнішими.
Приємних і нових Вам кулінарних звершень!