Каструлі є одним із основних пристроїв для приготування їжі. Неможливо уявити сучасну кухню без каструль, які займають центральне місце серед усього кухонного посуду. Крім того, що каструлі є функціонально необхідними, вони повинні виглядати презентабельно і естетично, оскільки є однією з найважливіших і помітних прикрас кухонного інтер'єру.
Вибір каструлі на вигляд
Для будь-якої господині дуже важливо, щоб кухня виглядала красиво, охайно та затишно. Каструля, що стоїть на плиті, теж має виглядати гармонійним елементом загального кухонного інтер'єру. Крім того, каструлі часто зберігаються на спеціально відведених відкритих полицях або столах, через що вони постійно перебувають на загальному огляді. Тому дуже важливо, щоб вони відповідали певним естетичним вимогам, які висувають господарі квартири.
Сьогодні виробники кухонного посуду піклуються не тільки про те, щоб він був максимально функціональним і зручним, а й про його зовнішній вигляд. Тому сучасним господиням досить просто вибрати гарну та зручну каструлю. Комусь більше сподобається емальований варіант із барвистим розписом, а хтось захоче мати на своїй кухні набір блискучих сталевих або тефлонових каструль, які чудово вписуються в сучасний інтер'єр.
Як вибрати каструлю за матеріалом, з якого вона зроблена
Зовнішній вигляд посуду, звичайно ж, важливий для будь-якої господині, проте функціональні характеристики не менш або навіть важливіші. Основною технічною характеристикою будь-якої каструлі є матеріал, з якого вона виготовлена. У цьому сенсі сьогодні існують різні варіанти.
Що вибрати: емаль або нержавіюча сталь?
Найпопулярнішими сьогодні варіантами каструль є емальовані і з нержавіючої сталі. Як зробити вибір між ними? Емальовані каструлі подобаються господаркам за свій зовнішній вигляд, адже вони зазвичай прикрашені гарним розписом. Крім того, такі каструлі підходять практично для будь-якого типу приготування і коштують недорого. Однак існують і мінуси такого посуду, до яких відносяться, насамперед, сколи емалі, що призводять до повної непридатності, та пригорання.
Сколів можна не боятися, якщо придбати набір каструль із нержавіючої сталі. При використанні такого посуду можна менше побоюватися пригорання. Крім того, в посуді з нержавіючої сталі можна готувати на будь-якому вигляді плити. Загалом такі каструлі сьогодні є досить універсальним способом приготування їжі. Однак у них існує один недолік, через який багато господині все ж воліють емальовані аналоги. Цим недоліком є вища ціна. Таким чином, вибираючи між емаллю та нержавійкою, потрібно врахувати всі перелічені фактори, у тому числі значну різницю у вартості.
Тефлонові та алюмінієві каструлі
Здавалося б, що може бути спільного між дорогими тефлоновими та найдешевшими алюмінієвими каструлями? Насправді спільне є. Складається воно в тому, що обидва ці різновиди кухонного посуду дуже схильні до механічних пошкоджень. Порушення цілісності тефлонового покриття внутрішньої частини каструлі може значно знизити якісні та функціональні характеристики дорогого кухонного начиння. Будь-яка подряпина на алюмінієвій поверхні підвищує небезпеку того, що метал вступатиме в хімічні реакції з їжею, що готується.
У зв'язку з такими характеристиками цих каструль, з ними потрібно поводитися відповідним чином. Тефлонові варто купувати тільки в тому випадку, якщо господиня готова під час приготування їжі дуже дбайливо ставиться до посуду і користуватися лише спеціальним допоміжним кухонним начинням, що не дряпає внутрішню поверхню каструль. А алюмінієві ємності найкраще використовувати для відварювання продуктів, які згодом очищатимуться: яєць, овочів, напівфабрикатів.
Скляні та керамічні каструлі
Особливу популярність сьогодні набувають керамічні та скляні засоби для приготування їжі. Зумовлено це як їхньою багатофункціональністю, так і чудовим зовнішнім виглядом. Гарну керамічну або скляну каструлю можна подати і до столу під час святкового застілля. Крім того, такий посуд можна використовувати на будь-яких плитах, в духовках та мікрохвильовій печі. Обмеження існують лише для використання на індукційних плитах.
Головним же недоліком скляних та керамічних каструль є велика ймовірність відколів та пошкоджень. На кухні часто трапляються непередбачувані ситуації, через які посуд попадає, ударяється про інше кухонне начиння. Якщо для каструль з нержавіючої сталі такі неприємності обходяться майже без наслідків, то для скла і кераміки вони можуть стати фатальними.